Wat is een mineraal in relatie tot duurzame bodemvruchtbaarheid?
We kunnen terugkijken op een zeer geslaagde Dag van de Praktijk. Ruim 50 personen gaven acte de présence in Musselkanaal en hebben, afgemeten aan de levendige discussie in de zaal en tijdens het veldbezoek, met veel interesse geluisterd.
De presentatie van Suiker Unie had als onderwerp het belang van de pH in de bodem en gaf een doorkijk van de ontwikkelingen die ze verwachten. De presentatie van BodemBergsma ging dieper in op de achtergronden en het belang van steenmeel en liet zien waarom bij het gangbare onderzoek naar bodemvruchtbaarheid de achteruitgang van de bodemmineralen niet kan worden onderkend. De eerste resultaten van de proef met steenmeel op het bedrijf van de familie Schrör illustreerden dat een goed ontwikkelde bodembiologie van belang is voor een goede werking van steenmeel. BodemBergsma vergeleek dit met een vegetariër die na vele vleesloze jaren een forse biefstuk verorbert. Zijn darmen zullen dat in eerste instantie

Verschillende soorten steenmeel
niet aankunnen. Zo is het ook met steenmeel. De bodem moet er nog aan wennen. Het vakblad Nieuwe Oogst, waarvan een journalist aanwezig was, verwoordde het diezelfde dag op internet aldus: ‘Bodem moet steenmeel leren eten’. Ook verschillende dagbladen in de regio hebben aandacht aan de bijeenkomst besteed. Ter illustratie hiervan een artikel in Dagblad van het Noorden.
Voor de meeste aanwezigen was de informatie over steenmeel een eye opener die zeer werd gewaardeerd.
Downloads en nadere informatie
- Bodem moet steenmeel leren eten (bron: Nieuwe Oogst Nu, donderdag 15 mei 2014)
- Steenmeel moet zich nog bewijzen (bron: Dagblad van het Noorden, 16 mei 2014)
- Effect steenmeel nog niet bewezen (bron: Nieuwe Oogst, zaterdag 24 mei 2014)