Bodem, de primaire productiefactor van elke boer en tuinder, is een systeem dat blijvend goed presteert en haar functies vervult, mits bodemvruchtbaarheid en de zorg daarvoor plaatsvindt vanuit een systeembenadering. Van belang? Ja, omdat gewassen niet in staat zijn voedingsstoffen uit bodemmateriaal op te nemen. Veelal zijn bodemmineralen de enige bron voor het brede pallet aan spoorelementen die nodig zijn voor een vitaal, gezond en nutriëntrijk gewas. De bodembiologie verzorgt deze cruciale functie voor het gewas als voldoende actieve bodemmineralen aanwezig zijn. Dit laatste is niet meer vanzelfsprekend, zie hiervoor Sluipende slijtage bodem simpel te stoppen.
Net als mensen en dieren, hebben gewassen een groot aantal hoofd- en spoorelementen in de juiste verhoudingen nodig om zich gezond en vitaal te kunnen ontwikkelen. De voortgaande zoektocht van de wetenschap om de functies die plaats vinden in een levend organisme te koppelen aan hiervoor noodzakelijke elementen levert nog jaarlijks nieuwe inzichten op. Zijn elementen niet, of niet in de juiste verhoudingen, beschikbaar dan heeft dit verminderde groei, ziekte, verminking of zelfs afsterven tot gevolg.
Via gangbare bemestingstechnieken worden niet alle elementen aangevoerd die nodige zijn voor het optimaal functioneren van een gewas. Elementen die ontbreken worden door de bodembiologie uit de bodem(mineralen) vrij gemaakt en aan de plant geleverd. Om de samenwerking tussen gewas, bodembiologie en bodemmineralen in de vorm van steenmeel te illustreren, is de volgende eenvoudige proef uitgevoerd.
Kweken van gerst in potten met verschillende samenstelling. De overige condities zoals licht, warmte en water waren identiek.
- Pot met alleen schrale zandgrond.
- Pot met schrale zandgrond en micro-organismen.
- Pot met schrale zandgrond en een goed steenmeel
- Pot met een combinatie van 1, 2 en 3.
Onderstaande foto is gemaakt na 12 weken.
Bert Carpay
8 augustus 2014