Voor een paardenweide in Woudbloem (Groningen) annex schaatsbaan hebben wij in mei 2013 een steenmeeladvies gegeven met het doel het schrale gras met ongewenste vegetatie als kruipende boterbloem, ridderzuring en zilverblad te verbeteren in een meer gewenste vegetatie. De onderstaande foto geeft de beginsituatie weer.
De jaarlijkse overwintering van de paardenweide is een complicerende factor voor de gewenste verbetering. Het betekent dat in winters wanneer het weiland onder water gezet wordt voor de ijsbaan, het bodemleven een grote terugslag krijgt en plantenwortels beginnen af te sterven vanwege de anoxische omstandigheden.
Geschikte steenmeelsoorten die in twee opeenvolgende jaren afwisselend kunnen worden toegepast, hebben we gekozen op basis van:
- een relatief hoge zuurbufferende waarde;
- rijk aan kalium en magnesium;
- stimulerend voor een goede ontwikkeling van de microflora in de bodem;
- rijk aan sporenelementen, waarbij voor paardenweiden met name van belang zijn koper, borium en in mindere mate kobalt en molybdeen.
De geadviseerde hoeveelheid: 1 ton/ha/jaar.
Ervaring na ruim een jaar
Inmiddels is twee keer steenmeel opgebracht. De eigenaresse berichtte ons in augustus en later in november 2014 het volgende:
We hadden een dubbel probleem met onze paardenwei. Door overbegrazing hadden we last van kruipende boterbloemen, die het gras overwoekeren. En de grond was al jaren niet bemest, omdat de weide 3 maanden per jaar onder water staat, wegens haar functie als ijsbaan. Destijds lazen we in de Groninger Internet Courant dat bemesting met steenmeel niet uitspoelt en dat de voedingselementen langzaam worden afgegeven tijden het groeiseizoen. Dat leek ons een goede oplossing voor onze situatie!
We hebben toen grondmonsters opgestuurd en een analyse laten maken op advies van de Biogeoloog. Iedereen in mijn omgeving dacht dat het zou uitdraaien op kalk strooien, maar dat was niet zo! Wel ontbraken een aantal elementen waardoor micro-organismen hun werk in de grond niet goed konden doen. Het eerste jaar hebben we bij windstil weer een ton Eiffelgold met een kruiwagen over het land geveegd. We hadden het weiland in vakken verdeeld en per vak op basis van het advies uitgerekend hoeveel steenmeel erop moest. Dat ging perfect! We hebben daarnaast veel boterbloemen gestoken. Bovendien lopen er nu maar twee paarden, met een graaskorf, waardoor de zode niet kapot getrokken wordt. Na een jaar is het resultaat al goed zichtbaar! We zijn dan ook zeer gemotiveerd om met steenmeel door te gaan. Als het gras op deze natuurlijke manier meer voedingstoffen opneemt, komt dat de gezondheid van onze paarden ten goede!
We hebben het idee dat de vacht van ons paard, met name de bruine delen, in de loop van het jaar donkerder is geworden. We weten natuurlijk niet of dat door het steenmeel komt. Wat dit jaar opvallend is, is dat we veel meer moeten maaien en kennelijk zit er van alles in de grond, want we hebben nogal last van mollen. Maar het gras wordt steeds mooier, de zode is veel dichter en dat is een plezier om te zien!
Frouke Roukema