Het praktijknetwerk De onderste Steen boven heeft begin maart een zestal praktijkproeven aangelegd met steenmeel op grasland. Het doel van deze proeven is te meten wat de verschillen zijn in opbrengst, voederwaarde, mineralensamenstelling en bodembenutting van het grasland.
Op vijf locaties is de helft van het perceel in de lengte bemest met 2-3 ton steenmeel/ha. Door de lange en smalle percelen worden verschillen in bodemsamenstelling zo veel mogelijk uitgesloten. Van zowel het behandelde als onbehandelde deel zal het komende seizoen op alle zes de locaties worden gemeten aan opbrengst, voederwaarde en mineralensamenstelling. Op vier locaties zullen we ook in 2015 nog metingen doen. De zesde proef op het Veenweide Innovatie Centrum is aangelegd. Hier zijn er naast de referentie behandelingen met 1,5 en 3 ton/ha. Omdat steenmeel een droog en fijn product is, is voor de aanwending van het steenmeel een kalkstrooier voor droge kalk uitgerust met flappen. Deze machine is voor dit doel, zeker bij weinig wind, erg geschikt.
De doelstelling van de deelnemers is te onderzoeken hoe steenmeel als breeddenkende bodemverbeteraar op hun bedrijf kan bijdragen aan beheersing van de pH, levering van belangrijke sporenelementen en verbetering van de bodemkwaliteit. Er zijn veel verschillende soorten steenmeel, afhankelijk van de oorsprong van het gesteente. Elke steenmeel soort is anders. Er zijn verschillen in zuurbindende waarde en ook de nutriënten die er in de loop van de tijd uit komen verschillen. Daarom zijn er voor de proeven steenmelen geselecteerd die passen bij de behoefte van het perceel. Het praktijknetwerk gaat ook een overzicht maken van de nutriënten die er vrijkomen, zodat gerichte keuzes gemaakt kunnen worden. Hier wordt op het moment aan gewerkt.

Netwerkbegeleider Wim Honkoop in gesprek met de loonwerker tijdens het aanleggen van een van de proeven.
Dit netwerk maakt onderdeel uit van een koepel van netwerken in het Westen, waaraan ruim 60 melkveehouders deelnemen. Deze koepel wordt ondersteund door het Veenweide Innovatie Centrum, PPP-Agro Advies en Wageningen UR Livestock Research.