Bijdrage aan kennisbijeenkomst, georganiseerd door Stowa en SKB op 2-03-2012 met als titel “Klimaatadaptief waterbeheer: wat biedt de bodem?”.
Onze bijdrage spitste zich toe op de positieve effecten van steenmeel op de waterkwaliteit en de vochthuishouding in de bodem. De poster vindt u hier.
Bodemmineralen als ruggengraat voor een vitale bodem
“De landbouw heeft vanaf het midden van de 20ste eeuw een enorme ontwikkeling doorgemaakt met indrukwekkende resultaten. Deze ontwikkelingen zijn voornamelijk bepaald door economische principes, terwijl de productiecapaciteit van de bodem in essentie afhankelijk is van natuurlijke principes. Inmiddels is duidelijk dat er spanning bestaat tussen economie en duurzaamheid. De moderne landbouw heeft gevolgen voor de bodem en invloed op de waterkwaliteit. Ten opzichte van de ‘ongerepte’ bodem is vrijwel altijd een sterk afwijkende nutriëntenbalans ontstaan, heeft het bodemleven zich aangepast aan snel opneembare voedingsstoffen, is de aard van de organische stof veranderd en is de minerale buffercapaciteit/nutriëntenvoorraad aangetast.
In natuurlijke omstandigheden is de functie van bodemmineralen te vergelijken met de functie van voeding bij de mens. Bodemmineralen (voeding) worden door mycorrhizae (darmflora) verteerd en omgezet in plantopneembare nutriënten. Verkeerde voeding zorgt voor een verminderde werking en uiteindelijk een minder gezonde plant; gevoelig voor ziekten en plagen. En net als bij de mens kun je dit herstellen met gezonde voeding (steenmeel) in combinatie met goed ontwikkeld bodemleven. Het belang om mineralogische kennis te combineren met de gangbare kennis over bodemvruchtbaarheid is groter dan ooit.”
Daarnaast leverden wij een bijdrage voor het boekje “Klimaatadaptief waterbeheer: wat biedt de bodem?” dat naar aanleiding van de bijeenkomst door SKB-STOWA werd uitgebracht. Klik hier voor onze bijdrage aan deze uitgave en hier voor het kennisdocument waarnaar in het boekje wordt gerefereerd.